nieuws

05 jan 2012, 22:10

Water stijgt sneller dan verwacht

Het waterpeil in Oost-Groningen stijgt sneller dan verwacht. Waterschap Hunze en Aa’s neemt extra maatregelen aan de hand van het calamiteitenplan. Ook de stad krijgt te maken met hoog water. Bij de Bornholmstraat in Groningen komt een nooddijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het water stroomt minder snel in de vanmiddag opgezette bergingspolders Westerbroekstermadepolder en Kropswolderbuitenpolder dan verwacht. In de dijken van beide polders maakt Hunze en Aa’s een extra gat om het water sneller te bergen. Daardoor moet het waterpeil in het hele gebied zakken.

Daarnaast gaan het waterschap de dijk van het noodbergingsgebied Hamdijk onder Oude Zijl bij Nieuweschans vanavond doorsteken om het onder water te zetten. Hamdijk kan 800.000 kuub water bergen. Het peil zakt zo in de Westerwoldse Aa en dat is ook gunstig voor de inwoners van Oude Zijl.

Op verschillende plaatsen is het nodig om kades te versterken met zandzakken. Dit is aan de orde in Hoogezand, langs de Werfkade, de Industrieweg en de W.A. Scholtenstraat en langs het Noord Willemskanaal. In Groningen langs de Bornholmstraat wordt een nooddijk aangelegd.

Medewerkers van Hunze en Aa’s werken met man en macht door om bovenstaande maatregelen uit te kunnen voeren.