Nieuws

Wat zullen de buren zeggen? Expo met spraakmakende foto’s in het Groninger Museum

In het Groninger Museum is sinds afgelopen weekend de expositie ‘Wat zullen de buren zeggen?’ te zien. De expositie toont ruim honderd foto’s uit de uitzonderlijke collectie die in de afgelopen 50 jaar door het museum is verzameld. Te zien zijn foto's van topfotografen zoals Anton Corbijn, David LaChapelle, Erwin Olaf, Andres Serrano en Gus Van Sant. De foto’s hebben verrassende bijschriften, geschreven door kinderen.


Leestijd: 1 minuut

Wat zullen de buren zeggen? Expo met spraakmakende foto’s in het Groninger Museum
Wat zullen de buren zeggen? Expo met spraakmakende foto’s in het Groninger Museum

Wat de tentoongestelde werken verbindt zijn de bijzondere en buitengewone maar ook juist de gewone dingen in het menselijk bestaan. De foto's gaan over thema's als leven en dood, seks, liefde, identiteit, kwetsbaarheid en eenzaamheid.

Op zaal hangen foto's van onder anderen Diane Arbus, Larry Clark, Anton Corbijn, Ruud van Empel, Micha Klein, David LaChapelle, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin. Ook is er werk te zien van Anuschka Blommers & Niels Schumm, Teun Hocks, Erwin Olaf, Catherine Opie, Chi Peng en Gus Van Sant.

Ironische titel

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het werk What will the neighbours say? van Barend van Herpe. Hij maakte zijn foto in 1988 voor een tien meter hoog kunstwerk op een gevel in de Van Hallstraat in Amsterdam. Van Hall was een 19de-eeuwse staatsman die zich arrogant opstelde tegenover de bevolking. Daarom gebruikte Van Herpe ironische verwijzingen naar de bizarre wereld van Jeroen Bosch en eigentijdse reclame clichés. De titel What will the neighbours say? benadrukt de ironie.

Verrassende teksten door kinderen geschreven

Bijzonder is dat naast de reguliere zaalteksten een aantal extra bijschriften zijn geschreven door kinderen van de JuniorClub van het Groninger Museum, de club voor nieuwsgierige en creatieve kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Zij schreven teksten die je opnieuw naar het werk doen kijken. Zo schreef de 12-jarige Elin bij het werk Mirage van Chi Peng: "Dit is een prachtige close-up foto die laat zien wat libellen echt zijn. Wij denken altijd dat het enge kriebelbeestjes zijn die maar wat in het rond vliegen. Maar in het echt zijn het dode mensen die op weg zijn naar het geluk. Dat vinden ze aan de horizon. Ik hoop dat ze straks het geluk gevonden hebben."

De tentoonstelling is te zien tot en met 20 augustus.