nieuws

05 dec 2011, 09:09

Wat is de beste coffeeshop van Groningen? Opmerkelijke test Jonge Democraten

Groningen krijgt een opmerkelijke winkeltest in Groningen: wat is de beste coffeeshop in de binnenstad, is de vraag. Het betreft een onderzoek van de Jonge Democraten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze staan een nieuw drugsbeleid voor, waarbij drugs gedecriminaliseerd worden en tegelijkertijd sterk gereguleerd.

De Jonge Democraten Groningen – gelieerd aan D66 - testen dinsdag de coffeeshops binnen de diepenring. De Jonge Democraten zijn voorstander van de legalisatie en regulering van drugs. Om de overheid hierbij een handje te helpen testen JD’ers of de coffeeshops in Groningen aan de wettelijke regels voldoen. Daarvoor worden alle coffeeshops binnen de diepenring vanaf 15.00 uur door meerdere JD’ers bezocht om zo een beeld te krijgen van de kwaliteit van de shop. Later wordt dan de winnende shop bezocht om daar een mooie prijs te overhandigen.

Aan de hand van vooraf opgestelde criteria, die bijvoorbeeld met de veiligheid maar ook met de sfeer te maken hebben, worden de shops beoordeeld. De beste coffeeshop wordt beloond met de titel “Beste Coffeeshop van Groningen” en een bewijs van die titel.


De Jonge Democraten staan een nieuw drugsbeleid voor, waarbij drugs gedecriminaliseerd worden en tegelijkertijd sterk gereguleerd. Daarbij is het beschermen van de volksgezondheid erg belangrijk. Bij regulering zal de controle van de kwaliteit van de drugs de verantwoordelijkheid van de overheid zijn. Ook kan er, als de drugs gelegaliseerd zijn, betere voorlichting komen over de gevolgen van drugs. Ook de zorg voor verslaafden kan verbeterd worden als verkoop, bezit en gebruik niet meer strafbaar zijn. De veiligheid voor gebruikers, maar ook de rest van de samenleving, kan daarmee geholpen worden.


Een tweede voordeel van legalisatie en regulering van drugs heeft te maken met de criminaliteit. De handhaving van het drugsverbod en de totale schade van drugscriminaliteit kost ons land, volgens onderzoek van op jaarbasis 17 miljard. Criminelen halen veel inkomsten uit de internationale drugshandel, waardoor zij andere activiteiten kunnen blijven ontplooien.