nieuws

20 aug 2002, 00:12

Wallage: vrouwenhandel leeft op in Groningen

In Groningen is sprake van een opleving van de vrouwenhandel. Alleen is dat niet het gevolg van het in Groningen gevoerde strengere prostitutiebeleid, maar een gevolg van landelijk beleid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zegt burgemeester J. Wallage van Groningen. Hij reageert daarmee op kritiek van de ‘Vertrouwensvrouw Migrantenprostitutie’ in Groningen. Volgens deze kritiek heeft het strenge prostitutiebeleid van de gemeente Groningen geleid tot een opleving van de vrouwenhandel in Stad en Ommelanden. Daarbij zouden de werkomstandigheden in de peeskamertjes zo streng worden gecontroleerd dat vrouwen er liever niet meer werken en uitwijken naar clubs en dubieuze privé-huizen.
Maar volgens Wallage ligt dat niet aan het beleid van de gemeente Groningen. Hij wijst er op dat de prostitutie is gelegaliseerd in Nederland. Daaruit vloeit voort dat er een vergunningen stelsel van kracht is geworden, dat Groningen verplicht is te handhaven. Voor veel vrouwen werkt dat positief uit. ‘Maar welk legaal systeem je ook kiest: er komt altijd een illegaal systeem naast. Daar valt weinig aan te doen’, zo betoogt de burgemeester.