nieuws

30 jan 2003, 00:12

Wallage:Toegangspas voor horeca in Oosterparkwijk

Een pasjessysteem, tijdige signalering van ongeregeldheden en uniforme huisregels. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het Schenkplan dat tijdens risicowedstrijden van FC Groningen in de Oosterparkwijk moet gaan gelden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarmee vervangt het Schenkplan het eerder door burgemeester Jacq. Wallage uitgevaardigde schenkverbod in de Oosterparkwijk. Naar aanleiding van het schenkverbod was met de horecaondernemers uit het gebied afgesproken dat zij met een gezamenlijk Schenkplan zouden komen. Met het Schenkplan tonen de horecaondernemers hun verantwoordelijkheid voor het voorkomen van ongeregeldheden rond thuiswedstrijden van FC Groningen.
Het Schenkplan moet het schenkverbod vervangen dat de burgmeester in september 2002 instelde. De burgemeester stelde het verbod in voor een gebied rond het Oosterparkstadion. Daar is het rond risicowedstrijden van FC Groningen verboden om alcoholhoudende dranken te schenken. Het verbod riep grote weerstand op bij de horecaondernemers. In overleg met de ondernemers werd besloten dat zij met een gezamenlijk plan zouden komen om de supportersoverlast tegen te gaan. Dat plan is nu af.
Een pasjessysteem is één van de maatregelen uit het Schenkplan. Alleen vaste klanten mogen hieraan meedoen. Zij moeten een inschrijfformulier ophalen bij ‘hun’ uitgaansgelegenheid en invullen. Vervolgens krijgen ze een toegangspas waarmee ze naar binnen kunnen. Voetbalsupporters die alleen tijdens voetbalwedstrijden naar binnen willen, kunnen dat dan niet. Ook zullen de cafés uniforme huisregels hanteren, zoals het controleren op wapenbezit en het niet schenken van alcohol aan mensen die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren. Ook een tijdige signalering van problemen moet incidenten voorkomen. Op aanraden van de politie zijn de cafés bovendien bereid om de deuren van hun gelegenheid (tijdelijk) te sluiten.