nieuws

02 sep 2008, 20:08

Wallage start grote campagne tegen fietsdiefstal in Groningen

Burgemeester Wallage van Groningen geeft woensdagmiddag het startsein voor een grote campage tegen fietsdiefstal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Fietsdiefstal is één van de grootste maatschappelijke ergernissen in Nederland. De aanpak van fietsdiefstal staat genoemd in het landelijke beleidsprogramma van het huidige kabinet. In het kader van dit landelijke beleid starten de gemeente en politie in Groningen een publiekscampagne over deze aanpak.

Op woensdag 3 september zal daarom tussen 11.00 en 17.00 uur een fietsdiefstalevenement op de Grote Markt in Groningen worden gehouden. Burgemeester Jacq Wallage zal de kick-off van deze dag verzorgen. Daarnaast graveren stadswachten fietsen, deelt een promotieteam flyers uit en zal een demonstratie worden gegeven over hoe eenvoudig het is om een slot open te breken. Verder zal de Groninger politie voorlichting en preventie-adviezen geven.

Informeren


Met de publiekscampagne willen de gemeente en de politie burgers informeren over de fietsdiefstalaanpak en de eigen rol die burgers hierin hebben. Allereerst is het belangrijk dat de fiets goed op slot wordt gezet. Daarnaast is het belangrijk dat slachtoffers van diefstal hun fiets, frame- en chipnummer, goed kennen. Ten derde is het essentieel dat er altijd aangifte van de diefstal wordt gedaan. Ten slotte is het kopen van een gestolen fiets uiteraard uit den boze.

De aanpak stelt zich ten doel dat er in 2010 honderdduizend fietsen minder zijn gestolen dan in 2006. In dat jaar werden er in het gehele land ruim 750.000 fietsen gestolen. In 120.000 gevallen werd er aangifte bij de politie gedaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met verschillende partijen de aanpak geschreven.

Fietsdiefstalregister
Sinds april 2008 zijn alle politiekorpsen aangesloten op het Fietsdiefstalregister (FDR) van het RDW. In het register worden landelijk alle aangiftes geregistreerd. Het systeem wordt gevoed met gegevens van fietsfabrikanten en alle politiekorpsen. Burgers kunnen het FDR raadplegen via www.fietsdiefstalregister.nl. Aangiftes van gestolen fietsen, die zijn voorzien van het merk en frame- of chipnummer, worden sinds januari 2007 in het FDR geregistreerd.