nieuws

10 mrt 2008, 10:10

Waarschuwing: water in Groningen eerst twee minuten koken

De watertoevoer in Groningen komt langzaam weer op gang. Dat zei de directeur Harmen Hoogeveen van het Waterbedrijf Groningen maandagochtend. Het Waterbedrijf laat de veiligheid van het drinkwater onderzoeken omdat niet kan worden uitgesloten dat er bacteriën in zitten. Ook is het mogelijk dat het water een afwijkende kleur heeft of luchtbellen bevat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omdat het Waterbedrijf het lek niet meteen kon vinden, moest de druk van de drie hoofdleidingen af die naar Groningen lopen. Toen het lek was getraceerd, kon de druk op de andere twee hoofdleidingen weer opgevoerd worden en komt het water langzaamaan weer de Groningse huishoudens binnen.

Om de kwaliteit van het water te waarborgen, heeft het Waterbedrijf besloten het leidingwater te chloreren. De eerste twintig uur kan geen veiligheidsgarantie gegeven worden, zo zei burgemeester Wallage van Groningen. Wie water uit de kraan wil drinken, moet het eerst twee minuten laten doorkoken. Ondertussen zijn de eerste watermonsters naar het laboratorium gestuurd. Het duurt twintig uur voordat de resultaten bekend zijn. Het lek is nog niet gedicht, maar volgens een woordvoerder van het Waterbedrijf zal dat in de loop van de middag gelukt zijn.

Medewerkers van het Waterbedrijf zijn de hele nacht in touw geweest om het lek te vinden. Het heeft zo lang geduurd omdat het ten eerste donker was, en ten tweede omdat het lek op een industrieterrein gevonden is. Omdat dit gebied onbewoond is kan lekkend water zich ver verspreiden. Bovendien wordt een grote plas water minder snel opgemerkt dan in bewoond gebied.