nieuws

25 okt 2009, 21:09

Waar is wethouder Karin Dekker gebleven bij verdediging tram-plan voor Groningen?

Waar is wethouder Karin Dekker van Groningen toch gebleven? Ze is niet hier, ze is niet daar…Althans: ze laat maar geen reactie horen op harde kritiek op haar plannen om Groningen te verrijken met de komst van een nieuwe tram. Dat althans vindt de fractievoorzitter van het CDA in de Groningse gemeenteraad, Jan Seton. Deze laat in zijn weblog in de DSG weten zelf zeer sceptisch te staan tegenover de komst van een tram in Groningen. Maar toch kan hij het niet aanzien hoe tegenstanders op volstrekt ongenuanceerde wijze de vloer aanvegen met de plannen van Karin Dekker, zonder dat zij haar critici van repliek dient. Waar blijft toch een pittige reactie van Karin Dekker of de andere leden van B&W van Groningen, zo vraagt hij zich af. Seton:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Terwijl de beslissing over de tram nadert, groeit de tegenstand gestaag. Inhoudelijke bezwaren uit de wijken die echt ergens over gaan, maar ook ongefundeerde kritiek. Veel kabaal dus, en dan is opvallend hoe stil het is bij het college. Ook na een paar nogal grove aanvallen van de Stadpartij, die niet altijd uitgaan van de feiten, blijft een reactie van het college uit. Hoe lang nog laat wethouder Dekker haar tram als schietschijf dienen?
Collega Robert Prummel (Stadspartij) lacht zich een kriek. Hij heeft de tram op de korrel, schiet uit de heup en raakt zodoende nogal eens wat. De tram is voor hem het ideale verkiezingsthema en hij leeft er zich in uit.
Opvallend is dat tramwethouder Dekker (GroenLinks) dit tot nu toe laat gebeuren. Terwijl al te gemakkelijke, maar goed in het gehoor liggende kritiekpunten als ’studentenlijntje’ toch gemakkelijk te pareren zijn. Zeker voor Dekker, die eerder heeft bewezen ook in moeilijke kwesties verbaal haar mannetje te staan.
Maar waarom doet ze het dan nu niet? Ontstaat er een soort metaalmoeheid, om voor de zoveelste keer uit te moeten leggen wat de voordelen zijn van de Regiotram door de binnenstad? Of vindt zij het niveau van de kritiek te laag om er inhoudelijk op te reageren?
De eerste verklaring zou jammer, de tweede uitgesproken riskant zijn. De tram komt in de kritieke fase en dan kun je je het niet veroorloven ongefundeerde kritiek onbeantwoord te laten. Als die tram zo verstandig is, laat je dan zien en geef Prummel c.s. een koekje van eigen deeg!
Geen misverstand: het is niet aan mij de tram te verdedigen, want ik heb me er al eerder sceptisch over uitgelaten. Ik denk dat de tram veel te duur wordt. Maar ik wil het college wel de kans geven die exploitatie (vóór de verkiezingen!) te laten zien. En bovendien houd ik van een zuiver debat en dan kan een stevige en solide reactie vanuit het college veel onzinargumenten wegnemen’’.


Jan Seton


Fractievoorzitter CDA Gemeenteraad Groningen

www.dsg.nl