nieuws

27 sep 2012, 09:09

VVD in beeld voor deelname aan college met PvdA Groningen

De politieke crisis die gisteravond in Groningen is ontstaan zal er hoogstwaarschijnlijk toe leiden dat de VVD bij een nieuw college van B en W zal worden betrokken. VVD en PvdA zijn door burgemeester Rehwinkel gevraagd in overleg te treden over eensamenwerking. VVD fractievoorzitter Joost van Keulen lijkt daarmee in beeld te komen als een van de nieuwe wethouders. De Regiotram is van de baan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politieke veldslag die gisteravond is gevoerd zal hoe dan ook leiden tot een politieke aardverschuiving in Groningen. Nu de kruitdampen optrekken en het slagveld in beeld komt lijkt het er op dat GroenLinks en SP als verliezers uit de strijd zullen komen.
De crisis ontstond nadat eerst SP wethouder Janny Visscher en D66 wethouder Ton Schroor aangaven de tram-plannen niet te zullen steunen. Daarop stelden gisteravond de PvdA en GroenLinks wethouders hun portefeuilles ter beschikking. Formeel zijn Janny Visscher en Ton Schroor nog wel in functie.


In de gemeenteraad werd een motie aangenomen waarin de wethouders worden gevraagd te werken aan een nieuwe begroting voor 2013, maar dan zonder tram.


Tegelijkertijd wordt er al gewerkt aan een nieuw college van B en W. Interessant is dat voor een nieuwe coalitie de PvdA niet noodzakelijk is. VVD, D66, CDA, ChristenUnie en SP zouden een meerderheidscoalitie kunnen vormen.


Maar de PvdA lijkt al eieren voor haar geld te kiezen. Demissionair wethouder Frank de Vries liet weten dat een tram voor hem niet ‘heilig’ is en dat hij dat al eerder zou hebben gezegd, hetgeen hem toen niet door de PvdA fractie in dank zou zijn afgenomen. PvdA fractievoorzitter Arjan de Rooij liet gisteravond ook al weten dat hij zich pragmatisch op wil stellen.