nieuws

16 dec 2009, 21:09

'Groninger Forum is Luchtkasteel ! Tenzij..''

De VVD heeft een nieuwe standpunt ingenomen met betrekking tot het Groninger Forum. In haar weblog in de DSG schrijft fractievoorzitter Betty de Boer dat haar partij heeft besloten tegen de komst van het Groninger Forum te stemmen. Volgens de VVD kan exploitatie van het project absoluut niet uit en is het project in feite een luchtkasteel. Maar de VVD houdt de deur wel open: als er commerciele partijen bij het project betrokken worden, zoals de populaire kledingzaak Zara, is het Groninger Forum mogelijk wel te realiseren. Wanneer ook deze of andere grote concerns gaan participeren in het Forum is dat straks niet alleen meer afhankelijk van de overheid en wordt het Forum betaalbaarder, zo betoogt De Boer. Nu de VVD van standpunt is veranderd is het interessant hoe andere grote partijen als PvdA en D66 er over denken, want de bouw van het Groninger Forum is een project van ongekende omvang en proporties voor Groningen. En dan is breed draagvlak in de gemeenteraad altijd wel handig. Betty de Boer, die op haar weblog een artikel citeert uit het Dagblad van het Noorden:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

'De Groninger liberalen waren ten tijde van het referendum over de oostwand voorstander van het Forum. Die houding is inmiddels volledig veranderd.
De VVD’ers vinden hoe dan ook dat er meer commerciële partijen bij het project betrokken moeten worden. De liberalen hebben bijvoorbeeld wel eens gewezen op de Zara. Volgens de VVD’er kunnen op deze manier de kosten voor de gemeente in de perken gehouden worden. “Op deze manier lijkt de gemente voor alle kosten op te draaien. Dat is niet meer of minder dan het verplaatsen van activiteiten. Dat is onverantwoord in tijden van bezuinigingen. Een luchtkasteel kost normaal gesproken geen geld, maar dit luchtkasteel wel.”
Daarnaast vindt De Boer het geschatte bezoekersaantal van 1,7 miljoen per jaar veel te hoog. “Dat aantal is onhaalbaar in het Forum zoals het nu bedoeld is.”
De Boer hekelt vooral de invulling van wat zij het socialistisch cultuurpaleis noemt. ''
“Zoals het nu is zien wij het niet zitten. Het is een slap aftreksel. Ik vind het niet bruisend, een bibliotheek, de historische collectie van het museum en archieven. Voordat je zin hebt naar het Forum toe te gaan, ben je in slaap gevallen.”

Betty de Boer

Fractievoorzitter VVD

ww.dsg.nl