nieuws

09 aug 2010, 18:06

VVD Groningen ‘valt in eigen zwaard’ en overdrijft in haar kruistocht voor vrijheid

De fractie van de SP in de gemeenteraad van Groningen vindt dat de VVD zwaar overdrijft in haar kritiek op de gemeentelijke regels. Volgens VVD-fractievoorzitter Joost van Keulen zou er in Groningen sprake zijn van ondernemertje pesten, zoals bleek uit een affaire met rotanstoelen bij BrasserieGroen. Maar volgens SP fractievoorzitter Eelco Eikenaar ‘is de openbare ruimte in Groningen’ van ons allemaal. En in een compact stadscentrum waar jaarlijks meer dan 30 miljoen bezoekers komen, is het enorm woekeren met de beperkte ruimte. Daar kun je het niet hebben dat ondernemers om klanten te lokken die ruimte van zijn openbaarheid ontdoen en tot de hunne maken.’ Verder meldt Eikenaar:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘VVD-fractievoorzitter Joost van Keulen is een kruistocht begonnen tegen gemeentelijke regels die de ondernemers in de binnenstad belemmeren in hun bedrijfsvoering. Het begon met een terrasuitbater die de verkeerde stoelen aangeschaft had, en het is uitgegroeid tot een missie om zoveel mogelijk regels op te heffen. Vandaag plaatste het Dagblad van het Noorden een aantal foto’s die Joost genomen heeft om de noodzaak van zijn campagne te bewijzen. En wat dan opvalt is dat kruisridder Van Keulen al bij de eerste slag in zijn eigen zwaard gevallen is. Want wat laat Joost zien? Een winkelier die de mazen in de gemeentelijke regels gevonden heeft door –blijkbaar legaal– de stoep voor zijn pand te blokkeren met een golfkarretje. Een overtuigender bewijs dat de gemeentelijke regels niet streng en fijnmazig genoeg zijn, is moeilijk te leveren….
Ook de discussie over de terrasstoelen is het gevolg van het versoepelen van de regels. Tot een aantal jaren geleden stelde de gemeente rotanstoelen verplicht in de binnenstad. Op verzoek van de ondernemers werd dat versoepeld tot ‘rotanlook’-stoelen. En daarvan is geen harde definitie, wat ertoe leidt dat er onduidelijke grenzen komen en dus ondernemers die de randen opzoeken.
De openbare ruimte in de stad is van ons allemaal. En in een compact stadscentrum waar jaarlijks meer dan 30 miljoen bezoekers komen, is het enorm woekeren met de beperkte ruimte. Daar kun je het niet hebben dat ondernemers om klanten te lokken die ruimte van zijn openbaarheid ontdoen en tot de hunne maken.’

‘Het ‘normenkader met grote lijnen’ dat Van Keulen propageert zal onherroepelijk leiden tot heel veel discussies. En de versoepeling van het uitstallingenbeleid die de VVD’er ook bepleit betekent dat de schaarse openbare ruimte geprivatiseerd. In plaats van een binnenstad van ons allemaal, wordt het dan een binnenstad van de ondernemers.’