nieuws

13 mrt 2009, 09:09

VVD hekelt ‘politieke eenheidsworst in Noorden' met PvdA-bestuurders

De fractievoorzitter van de VVD in de Groningse gemeenteraad is niet gelukkig met het feit dat er met de benoeming van Jacques Tichelaar tot Commissaris der Koningin in Drenthe, nu weer een PvdA-er is benoemd op een hoge politieke post. Volgens deze fractievoorzitter, Betty de Boer, wordt het nu maar eens tijd om in de stad Groningen iemand van een andere partij te benoemen, als opvolger van Jacques Wallage, bijvoorbeeld een CDA-er. Ze betoogt dat in het DSG-weblog. De Boer:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Jacques Tichelaar, Tweede kamerlid van de PvdA wordt de nieuwe commissaris van de Koningin in Drenthe. De commissarissen van de drie noordelijke provincies en de burgemeesters van de drie hoofdsteden van deze provincies zijn op één na (John Jorritsma commissaris Friesland VVD) allemaal van de PvdA. Daarbij is de kans ook nog eens aanwezig dat er in Groningen ook een PvdA’er als burgemeester aantreedt.

Niks ten nadele van de PvdA maar dit wordt wel heel erg politieke eenheidsworst. Voor het politieke evenwicht of krachtenveld in de drie noordelijke provincies zou het gezond zijn als er wat meer politieke diversiteit zou komen. De PvdA timmert goed aan de weg bij de werving van hoge bestuurlijke functies. Met name het CDA raakt een beetje ondergesneeuwd op dit terrein.

De VVD heeft bij de vaststelling van het functieprofiel in de raad aangegeven dat ze voor de beste burgemeesterskandidaat gaat in de gemeente Groningen, ongeacht politieke kleur. Sinds jaar en dag wordt deze post ingenomen door iemand van de PvdA. Het politieke landschap in de gemeente is overigens dusdanig verspreid dat we niet vastzitten aan iemand van PvdA huize. Dit kan dus heel goed iemand met een andere politieke signatuur worden. Desalniettemin is de PvdA de grootste partij met 12 zetels.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat minister Guusje ter Horst hier van vindt. Deze minister van Binnenlandse Zaken wil meer vrouwen en allochtonen op leidinggevende posities binnen het politieapparaat. Meer spreiding dus. Ze staat nu op het punt om een blanke man te benoemen op de post van commissaris van de koningin in Drenthe. Wat te denken van de (politieke) spreiding van burgemeestersbenoemingen? Wat vindt de minister daar eigenlijk van? Er zou een krachtig signaal kunnen uit gaan van een ministeriële oproep om dit mee te nemen in de afweging bij de burgemeestersbenoeming. Eén mogelijk nadeel, deze minister is ook van PvdA –huize.’’