nieuws

25 aug 2002, 00:12

VVD: ‘CDA Groningen heeft koudwatervrees voor afschaffen OZB’

De Fractie van de VVD in de gemeenteraad van Groningen vindt dat het CDA koudwatervrees heeft met betrekking tot de afschaffing van de Onroerend Zaak Belasting. Fractievoorzitter Remco Kouwenhoven reageert daarmee op een brief van CDA fractievoorzitter Martine Visser. Die liet eerder weten het zeer te betreuren dat het kabinet ‘populistische’ plannen van de VVD heeft overgenomen voor de afschaffing van de OZB.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Kouwenhoven betekent afschaffing van de OZB misschien minder inkomsten voor de gemeenten, maar ze betekenen beslist een duidelijke lastenverlichting voor de burger.
‘Neem een ouder echtpaar dat kort na hun trouwen een huisje kocht en de hypotheek inmiddels heeft afbetaald. Zij zien elk jaar de belasting voor hun onroerendgoed stijgen. Niet alleen vanwege de tariefsstijgingen, maar ook simpelweg doordat de huizen meer waard worden. Maken zij zich zorgen over het afschaffen van die belasting? Ik denk het niet’, aldus Kouwenhoven. ‘Of neem een jong gezin in een standaard eensgezinswoning. Zij huren bij een corporatie en betalen het bewonersdeel van de OZB. Nu krijgen zij de kans die woning te kopen en moeten vervolgens naast het bewonersdeel nu ook het eigenaren deel van de OZB betalen. In feite wijzigt er niets in hun omstandigheden, maar ze moeten wel veel meer belasting betalen. Zijn zij boos over afschaffing van die belasting? Ik denk het niet’.
‘PvdA, D66 en nu blijkbaar ook het CDA, maken zich zorgen over de belastinginkomsten van de gemeente. De VVD maakt zich zorgen over de belasting die burgers moeten betalen. Dat er vervolgens een andere belasting voor in de plaats zal gaan komen is ten eerste nog maar de vraag, en ten tweede gaan wij er vanuit dat de regering prima in staat zal zijn een rechtvaardiger belasting te bedenken dan de belasting op wonen die de OZB nu in feite is.’
Die zorgen over de gemeentelijke inkomsten zijn naar mijn mening trouwens nogal voorbarig aangezien zelfs bij het ministerie van financien niemand weet hoe de afschaffing van de OZB georganiseerd zal gaan worden. Kortom: met lijdt het meest van de pijn die men vreest.