nieuws

07 mrt 2008, 09:09

Vrouwendag: achterhaald fenomeen voor Groningen?

Vraag: ‘Wat voor dag is het morgen?’ Antwoord: ‘Geen idee!’. Reactie: ’Internationale Vrouwendag!’. Reactie: ‘Nou, en?’. Het is niet onwaarschijnlijk dat er vandaag in Groningen meer van dit soort gesprekjes vallen te beluisteren. Morgen is het namelijk Internationale Vrouwendag, maar veel werkende vrouwen hebben het veel te druk om zich daar mee bezig te houden. Is Vrouwendag daarmee een achterhaald fenomeen? Dat vinden de organisatrices in elk geval niet, die voor morgen traditiegetrouw weer een programma in elkaar hebben getimmerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zaterdag 8 maart wordt de internationale vrouwendag georganiseerd door stichting 8 maart. Tijdens deze wereldwijde vrouwendag wordt er aandacht gevraagd voor de maatschappelijke, politieke en economische positie van vrouwen in Groningen en wereldwijd.
Op de viering van deze dag krijgen allochtone en autochtone vrouwen uit alle lagen van de bevolking de kans elkaar te ontmoeten.

De internationale vrouwendag bestaat uit een middag- en een avondprogramma.


Het middagprogramma start om 13.00 uur en vindt plaats bij eetcafé De Globe op Akerkhof 22/ZZ in Groningen. Hier is een minimarkt waar verschillende instellingen zich presenteren met het thema Talent en Kwaliteit. De volgende vijf organisaties zijn aanwezig; Het Centrum voor Ontwikkelings Samenwerking, Humanitas, Amnesty International, Multicultureel Vrouwcentrum Jasmijn en Plaza Migranta.


Aansluitend speelt toneelgroep De Ratel een indrukwekkend éénakter. One for the Road (eentje om het af te leren) wordt gespeeld door Harold Pinter en heeft te maken met de positie van de vrouw. Het toneelstuk wordt afgesloten met een nagesprek tussen spelers en publiek met een hapje en een drankje. Het middagprogramma eindigt om 16.00 uur.

Het avondprogramma start om 17.00 uur en vindt plaats bij Het Dok op Kajuit 4 in Groningen.
Hier organiseert stichting 8 maart een swingend feest alleen voor vrouwen.


Van 17.00 uur tot 19.00 uur is er een open podium met verschillende dans optredens en een modeshow. Om 17.30 opent wethouder Jannie Visscher officieel deze feestavond. Vanaf 19.00 uur zijn er workshops, waaronder salsadansen, is er swingende multiculturele muziek en zijn er zangoptredens. Om 21.00 uur treedt vrouwenband Titiek en Lydia op tot het einde van de avond om 22.00 uur.
Tijdens het feest zijn er multiculturele hapjes en eten verkrijgbaar en is er kinderopvang.
De entree is gratis.
Kijk voor meer informatie op de website: www.stichting8maart.nl