nieuws

16 mrt 2009, 09:09

Vrouwen fluiten naar mannen met ‘lekkere kontjes’

Groningse vrouwen hebben zich zaterdagmiddag helemaal uit kunnen leven en vanuit hun auto naar ‘mannen met lekker kontjes’ gefloten. Het ging om een kunstproject van een Groningse kunstenares die van mening is dat mannen vrouwen vaak intimiderend benaderen. Ze wilden ‘de rollen nu eens omdraaien’. Zaterdag keken mannen in de binnenstad van Groningen volgens de kunstenares op van drie vrouwen in een auto met harde transmuziek die naar hen floten, joelden, zoengebaren maakten, soms toeterden en dingen zeiden als: lekker kontje, lekker ding, ga je mee, hoe gaat het, mag ik je telefoonnummer, ziet er goed uit, kom eens hier, etc.?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit waren niet drie meiden die dit even uit plezier deden, maar het was een kunstactie van Viviane Rose, beeldend activist en filosoof, met hulp van Suzanne Bodde en Karina Dunlock.

De reacties waren wisselend. Sommige mannen werden vrolijk, reageerden verbaasd of gingen meedoen en anderen negeerden het.
Na een tijdje werden de drie meiden berispt door een agent in burger. Hij was er niet van gediend dat hij twee keer schatje werd genoemd. Je kunt je afvragen: worden mannen die dit bij vrouwen doen ook berispt?

Deze actie is bedoeld al statement. Mannen die op deze manier vrouwen lastig vallen, vooral vanuit de auto, komen vaak bedreigend over. Vrouwen lijken het te tolereren. Je kunt immers een vervelende reactie terug verwachten als je alleen al laat blijken dit niet te willen.
Viviane Rose vraagt zich af of als alle vrouwen voor zichzelf zouden opkomen dit gedrag van mannen er niet meer zou zijn of in ieder geval een stuk minder. Deze mannen verpesten het ook voor andere mannen. Vrouwen houden zich klein. Maar niet deze drie meiden!

www.vivianerose.biz