nieuws

18 mrt 2008, 10:10

UMCG: Vrouwen depressiever bij confrontatie met kanker

Van echtparen die met kanker worden geconfronteerd voelen vrouwen zich depressiever dan mannen. Het maakt daarbij niet uit wie van beiden partner en wie patiënt is. Dat maakte hoogleraar Gezondheidspsychologie Mariet Hagedoorn van het Universitair Medische Centrum Groningen (UMCG) dinsdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder leiding van Hagedoorn hebben onderzoekers verbonden aan het UMCG en de University of Pennsylvania School of Medicine de bevindingen van 43 onderzoeken naar depressieve gevoelens van personen met kanker en hun partners samengevoegd. Uit het onderzoek valt volgens Hagedoorn duidelijk te concluderen dat sekse belangrijker is dan de status van patiënt of partner.

Dit betekent dat vrouwen met borstkanker gemiddeld genomen meer depressieve gevoelens ervaren dan hun partners. Ook zijn de vrouwelijke partners van mannen met prostaatkanker gemiddeld genomen depressiever dan de mannen met kanker.

Ook blijkt uit het onderzoek dat slechts een klein deel van de patiënten met kanker en hun partners lijdt aan ernstige psychische problemen. ,,De mythe dat alle patiënten met kanker depressief zijn staat de aandacht voor die groep patiënten en partners in de weg”, aldus Hagedoorn.