nieuws

12 jan 2003, 00:12

Vrouwelijke Groningse burgemeester stapt op na vertrouwensbreuk

De burgemeester van de oost-Groningse gemeente Menterwolde, mevr. Lantinga, stopt er mee. Na een gesprek met Commissaris der Koningin Alders is haar gebleken dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen haar en de gemeenteraad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mevrouw Lantinga is zes jaar burgemeester van Menterwolde geweest. Volgens haar heeft zij een andere manier of stijl van werken dan de andere leden van B en W en de rest van de gemeenteraad. Ze zou voor herbenoeming in aanmerking kunnen komen. Maar tijdens gesprekken met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad is haar gebleken dat raadsleden uit met name de PvdA fractie niet gelukkig zijn over haar functioneren.
Tijdens een gesprek met Alders deze week zag ze haar vermoeden bevestigd dat het verschil van inzicht tussen haar en de rest van de gemeenteraad onoverbrugbaar is. ‘Ik interpreteer de situatie zo dat er sprake is van een vertrouwensbreuk, omdat er onvoldoende draagvlak is in de raad voor de manier van werken zoals die Lantinga voor ogen staat’. In een persverklaring laat ze weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor een tweede ambtstermijn. Overigens laten diverse partijen zoals VVD en SP weten haar vertrek te betreuren.