nieuws

15 mrt 2012, 15:03

Vrouw loog over miskraam door gedrag Groninger politie

Het verhaal van een 21-jarige vrouw, die onlangs beweerde dat ze een miskraam had gekregen door gedrag van twee Groningse agenten, blijkt te zijnverzonnen. Dat meldt de politie. Het bericht zorgde voor veel commotie en verontwaardiging, maar blijkt uiteindelijk onwaar te zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Woensdagmorgen werd de Regiopolitie Groningen geconfronteerd met een artikel over de mogelijk ongelukkige werkwijze van medewerkers. In het artikel kon geconcludeerd worden dat de politie onzorgvuldig gehandeld zou hebben. Inmiddels blijkt uit het uitgebreide onderzoek dat nagenoeg het gehele verhaal berust op leugens van de vrouw. Voor de vrouw wordt hulp gezocht.


De zwangere vrouw zou uit een bus zijn gevallen bij het station in Groningen. Politieagenten zouden haar ter plaatse een bekeuring hebben gegeven omdat zij haar ID-kaart niet kon tonen. Zonder op de ambulance te wachten waren de agenten vertrokken, het slachtoffer in hulpeloze toestand achterlatende.

Onderzoek


Naar aanleiding van dit artikel kreeg de politie veel verontwaardigde reacties van zowel media als burgers. De politie had begrip voor de verontwaardiging en trok vervolgens alles uit de kast om het verhaal op waarheid te controleren. In opdracht van waarnemend districtschef Cor de Lange, stelde de politie een uitgebreid onderzoek in. In het eigen computersysteem van de politie kon echter niets teruggevonden worden dat politiemensen bij dit incident waren geweest.

Via de Meldkamer zijn alle 1-1-2-meldingen van zowel 3 maart als de dag daarvoor en erna beluisterd. Hieruit blijkt, dat er geen meldingen zijn geweest vanuit het gebied waar het incident zou hebben plaatsgevonden. 

Gekeken werd of er ambulancevervoer was geweest vanaf het hoofdstation in Groningen naar een ziekenhuis. Ook hiervan was geen sprake. Bovendien werden alle uitgeschreven bekeuringen vanaf 3 maart tot op heden gecontroleerd. In het systeem werd geen bon gevonden die was uitgeschreven aan het vermeende slachtoffer.

Waarheidsgehalte


Door de uitkomsten van het interne onderzoek begon de politie ernstig te twijfelen aan het waarheidsgehalte van het verhaal. Met tussenkomst van de journalist werd telefonisch contact gelegd met de familie en het vermeende slachtoffer. Met de uitkomsten begon ook haar naaste familie te twijfelen over het verhaal. De familie sprak vervolgens openlijk uit dat het verhaal van de 21-jarige vrouw gelogen was.