nieuws

10 feb 2008, 22:10

Vroeg of laat de kroeg in? Discussie in Groningen laait op

Het is van de gekke dat iedereen pas ’s nachts om een uur of één de kroeg in gaat in Groningen, na zich eerst thuis of bij vrienden te hebben ‘ ingedronken’. Beter is het de cafe’s ’s nachts eerder te laten sluiten, waardoor mensen wel gedwongen worden eerder de kroeg in te gaan. ‘Nee, onzin!’, zeggen Jonge Democraten. Zij vinden het juist uitstekend dat in Groningen de kroegen zelf bepalen hoe laat ze sluiten. Om die mening kracht bij te zetten slaan ze vandaag hun tent op aan de Grote Markt

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ter ondersteuning van de ‘vrij op stap’ actie zullen de Jonge Democraten Groningen op maandag 11 februari de tent opslaan voor het gemeentehuis in Groningen onder het motto ‘Laat de tent niet sluiten’.

Vrij op stap! is een initiatief van de Jonge Democraten dat pleit voor het vrijgeven van álle horeca openingstijden. Dit willen we bewerkstelligen door het verzamelen van 40.000 handtekeningen op papier. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor ons burgerinitiatief, en zullen worden ingediend bij de Tweede Kamer, om het onderwerp op de parlementaire agenda te krijgen.

Onderzoeken door het ministerie van VWS en het bedrijfschap Horeca en Catering wijzen uit dat flexibelere openingstijden tot meer rust op straat leiden. Het openingstijdenbeleid, dat in Groningen gevoerd wordt, is hiervan een goed voorbeeld. Dat vroegere sluitingstijden alcoholconsumptie zouden terugdringen is niet waar, in Harlingen zijn de openingstijden juist vrijgegeven nadat mensen vlak voor sluitingstijd zo veel en zo snel gingen drinken dat zij vervolgens voor overlast zorgden.

De Jonge Democraten pleiten daarom voor een wetswijziging, waardoor de centrale overheid de bevoegdheid tot het vaststellen van openingstijden in horeca naar zich toe trekt en deze vervolgens vrijgeeft.