nieuws

15 okt 2013, 08:08

Ruud Vreeman tijdelijk burgemeester Groningen

Ruud Vreeman tijdelijk burgemeester Groningen

Ruud Vreeman wordt waarnemend burgemeester van de stad Groningen. Hij volgt de vertrekkende Peter Rehwinkel op en blijft tot volgend jaar in Groningen. Vreeman is benoemd door Commissaris van de Koning Max van den Berg. In de loop van 2014 moet de stad een nieuwe burgemeester hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vreeman was eerder burgemeester van Zaanstad (1997-2004) en Tilburg (2004-2009). In de Brabantse stad moest hij vertrekken, omdat de verbouwing van een theater veel duurder uitviel dan begroot. Vreeman was ook bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF van 1998 tot 2003. Hij stapte daar op nadat hij de strijd om het voorzitterschap had verloren van Erica Terpstra.

Na zijn vertrek uit Tilburg bemiddelde Vreeman in een conflict tussen nieuwe postbedrijven en de vakbonden. Tegenwoordig is hij voorzitter van de ijshockeybond NIJB.

Rehwinkel stopt per 1 november als burgemeester. Hij gaat dan in Barcelona aan de slag als speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties. Rehwinkel kreeg veel kritiek op zijn functioneren, onder meer rond de Facebookrellen in Haren en bij een dreigende dijkdoorbraak.

(foto Vreeman: Wikipedia)