nieuws

19 feb 2009, 12:12

Voorwaardelijke straf geëist voor patiëntenseks

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur geëist tegen een medewerkster van de Van Mesdagkliniek, omdat zij een relatie had met een patiënt. Het is de eerste keer dat in Nederland een hulpverlener strafrechtelijk wordt vervolgd voor seks met een patiënt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De relatie tussen de patiënt en de hulpverleenster speelde zich in 2006 af op de zedenafdeling van de kliniek in Groningen. De man en vrouw werden verliefd op elkaar en hadden een aantal keren seks in een van de therapiekamers. Ook gaf de vrouw de tbs'er cadeautjes, waaronder een mobiele telefoon zodat ze contact met elkaar konden houden. De relatie duurde drie maanden en kwam in 2007 aan het licht toen de patiënt een andere therapeut erover vertelde. De hulpverleenster werd op staande voet ontslagen.

,,In het begin wilden we het allebei'', vertelde de vrouw in de rechtbank. ,,Maar in die periode was ik door privéproblemen labiel. Later realiseerde ik me dat ik de relatie niet langer wilde en heb er een punt achter gezet.'' Volgens de advocaat van de patiënt was dat moment desastreus voor zijn cliënt. ,,Hij is ernstig verward, depressief en zijn behandeling is er ernstig door vertraagd'', liet raadsman Niek Heidanus weten.

Volgens Heidanus moet de zaak een voorbeeld en norm worden voor vergelijkbare zaken. ,,In de afgelopen jaren is het in de Van Mesdagkliniek vijf keer voorgenomen dat een hulpverlener een seksuele relatie had met een patiënt. Deze zaak toont aan dat tbs-patiënten ook slachtoffer kunnen zijn'', zei hij. De advocaat van de verdachte vindt dat de zaak niet ontvankelijk is, omdat justitie vergelijkbare gevallen niet heeft vervolgd.

De rechtbank doet 5 maart uitspraak.