nieuws

10 sep 2008, 21:09

Voor het eerst daverende Groningse versie van Amsterdamse Uitmarkt

Op en rond de Vismarkt in Groningen worden vandaag, donderdag, alle hoogtepunten uit het nieuwe culturele seizoen aan het publiek gepresenteerd. Deze eerste ‘Uitmarkt’, die wordt georganiseerd door het Groninger Uitburo, geeft de bezoeker in een paar uur tijd een kort, maar aantrekkelijk voorproefje van de talloze voorstellingen en producties die het komende jaar in stad en provincie op het programma staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Uitmarkt is gratis toegankelijk en biedt met ruim dertig deelnemers voor ieder wat wils. Een van de topacts is het optreden van Pete Philly & Perquisit. Pete Philly is al een aantal jaren actief in de muziekwereld en was eerder te zien op Mysteryland en North Sea Jazz. Verder staan er optredens gepland van populaire namen als Zuco 103, IOS en NND/Galili.

Daarnaast zijn er nu al fragmenten te zien van de dansvoorstelling Not Me van Dunja en Eva, kun je meedoen aan een workshops striptekenen of dansen (verzorgd door Galili), een lezing bijwonen over de tentoonstelling Waterhouse, die binnenkort in het Groninger Museum te zien is, of genieten van klassieke muziek, cabaret of juist gedichten.
De Uitmarkt begint om 15.30 uur met een uitgebreid kinderprogramma, met onder andere optredens van Ernst & Bobbie, een kinderkoor en een voorleessessie. Om 18.00 uur begint op de Vismarkt bovendien het optreden van circus Fantastini.


De Uitmarkt vindt plaats op meerdere locaties. Op de Vismarkt staat een groot podium en vind je terrasjes en kraampjes met eten en drinken. In de grote tent op de markt vinden ’s middags vooral voorstellingen plaats die gericht zijn op kinderen en later op de dag staat poëzie hier centraal. In de Der Aa-kerk vindt het klassieke programma plaats en in Huize Maas kun je terecht voor lezingen en workshops. Huis de Beurs daarentegen staat tijdens de Uitmarkt in het teken van cabaret en voor exposities en live muziek moet je in galerie Noorderlicht of het CBK zijn.


De eerste Uitmarkt vond plaats in Amsterdam en vond afgelopen jaren succesvol navolging in andere grote Nederlandse steden. Het doel is bezoekers te op die manier enthousiast te maken voor voorstellingen en producties waar ze in eerste instantie wellicht niet in geïnteresseerd zouden zijn. Het festival moet uiteindelijk synoniem staan aan de start van het nieuwe theaterseizoen.