nieuws

17 jun 2008, 09:09

Volop aandacht en standbeeld voor beroemdste Groninger politicus aller tijden: Sicco Mansholt

De tot nu toe meest invloedrijke Groninger politicus aller tijden was Sicco Mansholt. Hij was onder meer Europees Commissaris voor Landbouw en zorgde voor grootschalige hervormingen in de landbouw in Europa. Dat werd recent uitvoerig beschreven in de bestseller "De Graanrepubliek". Aanstaande zondag gaat er in Veendam een tentoonstelling van start die gewijd is aan Mansholt en die geopend wordt door zijn dochter. Er komt ook een standbeeld in de Blauwestad, onthuld door de huidige minister van landbouw, Gerda Verburg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zondag 22 juni a.s. om 16.00 uur verricht Theda Aghina-Mansholt, de dochter van oud Europees Landbouwcommissaris Sicco Mansholt in het Veenkoloniaal Museum in Veendam de opening van de tentoonstelling ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van haar vader. Het is de eerste in een reeks activiteiten ter gelegenheid van “100 jaar Sicco Mansholt”. De expositie is te zien tot 4 januari 2009.
Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Sicco Leendert Mansholt heeft de Stichting 100 jaar Sicco Mansholt – met als initiatiefnemer de Oldambtster Bé Buining - een drietal projecten in gang gezet: een tentoonstelling, een standbeeld en een symposium. De aftrap geschiedt in Veendam met de tentoonstelling waarin vooral de persoon Mansholt wordt belicht.

Niet minder dan de bekende filmmaker Louis van Gasteren heeft een documentaire bij de tentoonstelling ‘Sicco Mansholt, van boer tot eurocommissaris’ onder dezelfde titel gemaakt, die tijdens de opening op 22 juni in première gaat en een onderdeel van de tentoonstelling zal vormen.
Op 13 september 2008, Mansholts honderdste geboortedag, zal Gerda Verburg, minister LNV, in Blauwestad zijn standbeeld onthullen en vindt er aansluitend een symposium plaats in Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam.


Sicco Mansholt

Sicco Leendert Mansholt werd in 1908 te Ulrum (Gr.) geboren. Hij kreeg politiek met de paplepel ingegoten. Mansholt kwam uit een socialistisch gezin van Groninger herenboeren. Zijn vader en grootvader steunden voorvechters als Multatuli, Domela Nieuwenhuis en Troelstra. Sicco Mansholt exploiteerde vanaf 1937 een landbouwbedrijf in de Wieringermeer.

Europese Commissie

Direct na de oorlog werd hij uitgenodigd deel te nemen aan het eerste naoorlogse kabinet als minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Na dertien jaar ministerschap werd Mansholt landbouwcommissaris van de pas opgerichte Europese Commissie. Hij was een van de geestelijke vaders van de Europese samenwerking en de opsteller van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Na zijn pensionering, in 1972, bleef Sicco Mansholt volop betrokken bij de ontwikkelingen in de landbouw, het socialisme, het milieu en Europa.
Bovendien ging nog een lang gekoesterde wens in vervulling: een zeiltocht met zijn jacht over de Atlantische Oceaan en een bezoek aan het Amazonegebied. Op latere leeftijd maakte hij tevens aquarellen, onder meer van de natuur in de omgeving van zijn boerderij in Wapserveen (Dr.), waar hij in 1995 overleed.

Vernieuwer


Hij wordt herinnerd als een socialist en een vernieuwer van het Europese landbouwbeleid en gekarakteriseerd als bevlogen en charismatisch; geen technocraat, maar een dynamische politicus. Persoonlijke aanpak en overtuiging speelden daarbij een doorslaggevende rol. Zijn taalgebruik was direct en vaak politiek beladen; gelijkhebberig, wat soms tot irritaties leidde. Zijn emotionaliteit en opvliegendheid wist hij over het algemeen goed te verbergen. Met zijn positieve eigenschappen slaagde Mansholt erin Europa ‘smoel’ te geven.