nieuws

16 mrt 2003, 00:12

Volleybalcoach Albeda en Groningse hoogleraar over het vormen van succesvolle teams

In samenwerking met de jubilerende Faculteit der Bedrijfskunde (25 jaar) organiseert Studium Generale een viertal avonden over het thema samenwerking. Een aantal aspecten van samenwerking komt in deze serie aan de orde. Allereerst de menselijke factor. Joop Alberda vertelt hoe je een aantal getalenteerde individuen tot één geolied volleybalteam klaarstoomt voor een Olympische medaille. Een coach dient in dit proces een vooraanstaande positie in te nemen. Een goede coach definieert visie en filosofie en projecteert die vervolgens op de ‘frontliners’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

HRM-hoogleraar Eric Molleman bespreekt de kenmerken van teams in het bedrijfsleven. Hoe ziet een team er idealiter uit? Hoe groot moet een team zijn? En hoe eensgezind? Welke kwalificaties moeten aanwezig zijn en hoe moeten die over de teamleden zijn verdeeld? Welke mix van persoonlijkheidseigenschappen is gewenst? Het antwoord op al deze vragen is: dat hangt er nogal van af.
Joop Alberda (1951) studeerde aan de ALO en de RUG (pedagogiek). Hij is volleybalcoach sinds 1982; daarnaast was hij onder andere adjunct-directeur van het Sportcentrum. Van 1992 tot 1996 was hij hoofdcoach van het Nederlands volleybalteam. Momenteel is Joop Alberda extern adviseur van NOC*NSF en technisch directeur van de Olympische ploeg.
Prof.dr. Eric Molleman (1956) is hoogleraar Human Resources Management aan de faculteit bedrijfskunde van de RUG. Hij studeerde sociale en organisatiepsychologie in Groningen en promoveerde in 1990 in Maastricht.