nieuws

10 jul 2002, 00:12

Vluchtelingen Groningse Heymanshuis kunnen geen kant op

Het Groningse Heymanshuis in de Kochstraat, een noodopvang voor vluchtelingen, heeft problemen. Deze noodopvang was een van de eerste in Nederland waar vluchtelingen die nergens meer naar toe konden, toch nog onderdak kregen, met steun van de gemeente.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Groningen gaf het Heymanshuis steun om een zestigtal asielzoekers te helpen. Het probleem is nu dat veel van die asielzoekers er al langer dan een half jaar wonen. Daardoor is er geen doorstroming en kunnen nieuwe asielzoekers niet worden opgevangen.
De Werkgroep Vluchtelingen Vrij in Groningen vindt dat de gemeente Groningen dan maar een permanente en humane oplossing voor de dakloze en kansloze asielzoekers moet vinden. Volgens deze Werkgroep staat het Heymanshuis op het punt om gesloten te worden. Woordvoerder Nico Beets van de gemeente Groningen laat weten dat er geen sprake is van sluiting van het Heymanshuis. Maar wel is het volgens hem zeker een probleem dat veel van de asielzoekers niet uit de voeten kunnen en noodgedwongen in het Heymanshuis blijven. ‘Daar is dit huis niet op berekend’, aldus Beets. Volgens hem is met de directie afgesproken dat er na de zomer gesprekken zullen komen over de toekomst van het Heymanshuis.