nieuws

02 apr 2002, 00:12

Vliegtuig crasht in Musselkanaal: twee doden

Tussen Mussel en Musselkanaal (gemeente Stadskanaal) is zaterdagmiddag een ultralight-vliegtuigje (ULV) neergestort. De twee inzittenden waren op slag dood. Het toestel kwam in een hoek van 45 graden neer in een omgeploegd veld buiten de bewoonde wereld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De luchtvaartpolitie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk. Ooggetuigen meldden volgens de politie dat het vliegtuig sputterende geluiden maakte voordat het neerstortte.
De bemanning van een direct aangevlogen traumahelikopter kon niets meer uitrichten. De lichamen zijn inmiddels geborgen. Het zou om twee ervaren vliegers gaan.
Ultralight vliegen is de goedkoopste vorm van motorvliegen. In een vliegtuigje passen één of twee mensen. In Nederland bestaat er nog geen echt brevet voor het vliegen met een ULV. Er wordt door de Rijksluchtvaartdienst nog altijd gewerkt met een ontheffing. Er is geen vooropleiding nodig om ultralight te mogen vliegen. In andere landen bestaan al wel aparte ULV-brevetten.
Voordat een vlieger solo een ULV mag besturen, moet hij een theorie- en een praktijkexamen met succes afronden. Voor het praktijkexamen is 25 uur vliegervaring vereist, waarvan tien uur als solist.
Een goed ultralight vliegtuig kost tussen de twintig- en veertigduizend euro. Behalve door hobbyisten worden de vliegtuigjes ook gebruikt door de brandweer en de politie voor bosbrandsurveillances of milieucontroles. Door hun lage snelheid zijn de ULV’s ook zeer geschikt voor het maken van luchtopnames.
Er zijn in Nederland vier officiële ULV-vliegvelden: Budel, Lelystad, de Maasvlakte en Stadskanaal.