nieuws

23 mei 2002, 00:12

Vliegclub Westerwolde stelt Belgisch ministerie aansprakelijk voor crash

Vliegclub Westerwolde doet een eigen onderzoek naar de toedracht van de crash waarbij op 24 april een Belgische F16 en een ultralightvliegtuig op elkaar botsten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De club heeft een claim neergelegd bij het Belgische Ministerie van Landsverdediging. Dit zegt voorzitter P. van Luijt van Vliegclub Westerwolde. Diverse instanties buigen zich over de toedracht van het ongeluk. Naast de Raad voor de Transportveiligheid ondervragen ook Defensie en de Luchtvaartpolitie momenteel getuigen. “Wij beschikken als vliegclub niet over die verklaringen”, licht Van Luijt het eigen onderzoek toe. “Bovendien hebben wij vernomen dat wellicht niet alle processen-verbaal bewaard gebleven zouden zijn.”
De club kreeg na het ongeval, waarbij de Sellinger F. Lemmink om het leven kwam, een tip van iemand die in 1999 betrokken was bij een soortgelijk vliegongeluk in Etten-Leur. Volgens Van Luijt was een van de belangrijkste aanbevelingen dat de club zelf ook op onderzoek moest uitgaan. “En we hebben een claim liggen, die onderbouwd moet worden”, aldus de voorzitter van de vliegclub.
Van Luijt zegt nog niet te weten hoe hoog de schadeclaim zal uitvallen. “We stellen het Belgische Ministerie van Landsverdediging in de eerste plaats aansprakelijk, daarna zien we wel welk bedrag we kunnen eisen”, zegt hij. De voorzitter denkt aan een schadevergoeding voor het verloren vliegtuig, voor de geleden schade door het uitvallen vlieglessen en voor de nabestaanden van het slachtoffer.
De vliegclub plaatste een advertentie in een huis-aan-huisblad waarin zij getuigen oproept zich te melden. De club wil weten hoe de vier ervaren Belgische piloten een ultralightvliegtuig over het hoofd hebben kunnen zien. Inmiddels is een aantal getuigenissen afgelegd. Volgens Van Luijt hebben deze getuigen een van de Belgische F16's schuin tegen de achterkant van het vliegtuigje zien botsen. “Het lijkt erop dat de Belgische piloten afgeleid waren”, aldus Van Luijt.