Nieuws

Vleermuizen geen belemmering voor baanverlenging Eelde

De aanwezigheid van verschillende soorten vleermuizen, buizerds, spechten en kikkers zorgt er niet voor dat de baanverlenging van Groningen Airport Eelde alsnog op losse schroeven komt te staan. Dat blijkt woensdag uit een besluit van de Raad van State.De aanwezigheid van verschillende soorten vleermuizen, buizerds, spechten en kikkers zorgt er niet voor dat de baanverlenging van Groningen Airport Eelde alsnog op losse schroeven komt te staan. Dat blijkt woensdag uit een besluit van de Raad van State.


Leestijd: 1 minuut

De Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie en omwonenden waren in hoger beroep gegaan tegen een besluit uit 2009 van de toenmalige minister om de Groningse luchthaven een ontheffing te verlenen, ondanks de aanwezigheid van de dieren. De partijen vinden dat er te weinig natuurcompenserende maatregelen zijn genomen. Het vliegveld bouwt juist een vleermuiskelder om de beestjes in de winter een onderdak te bieden.

De geplande baanverlenging van Groningen Airport Eelde, waarbij de baan wordt verlengd van 1800 naar 2500 meter, was een langdurige juridische strijd. Na 35 jaar veegde de Raad van State in februari van dit jaar de laatste bezwaren van tafel.

Marco van de Kreeke, directeur van het vliegveld, laat in een reactie weten blij en opgelucht te zijn met de uitspraak. Volgens de directeur is nu het allerlaatste bezwaar tegen de verlenging van tafel geveegd. ,,We hadden vertrouwen in een positieve afloop en zijn dan ook al begonnen met voorbereidende werkzaamheden”, aldus Van de Kreeke.

De baanverlenging moet in april volgend jaar zijn afgerond.