nieuws

01 mrt 2001, 00:12

Vissers zetten blokkade zeehaven Delfzijl voort

Actievoerende vissers blokkeren de haven van Delfzijl. De visssers willen dat Nederlandse vissers een financiële compensatie krijgen voor het tijdelijke vangstverbod op kabeljauw op een groot deel van de Noordzee. Hun Belgische collega’s hebben wel zo’n vergoeding losgekregen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een viertal schepen blokkeert de zeesluizen, zes liggen bij de Akzo-steigers. De weg naar zee is nog niet geheel geblokkeerd, maar de route naar het Eemskanaal is ‘behoorlijk gestremd’, aldus een woordvoerder van Groningen Seaports. De provincie zal er zorg voor dragen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van ‘filevorming’ van schepen die geen kant meer op zouden kunnen varen.
De Nederlandse Vissersbond steunt de actie. Voorzitter J. Nooitgedacht stelt dat 'de staatssecretaris zelf in de hand heeft hoelang de acties zullen voortduren'. De sfeer in Delfzijl is overigens niet vijandig; voor een schip dat bij Akzo moet aanmeren werd vanmorgen zelfs ruimte gemaakt. De binnenroute is echter potdicht.
Ook elders in het land wordt volop actiegevoerd in de zeehavens. Die van IJmuiden ondervond de meeste last. Daar blokkeerden circa zestig vissersschepen de haven volledig, waardoor scheepvaartverkeer onmogelijk was. In Rotterdam legden de havenautoriteiten het uitgaande verkeer uit voorzorg stil.