nieuws

21 nov 2002, 00:12

Virus baby’s en kleuters breekt in Groningen eerder uit

Een jaarlijks terugkerend virus voor baby’s en peuters is dit jaar eerder uitgebroken dan voorgaande jaren. Tot 18 november zijn al 102 kinderen en baby’s opgenomen in ziekenhuizen in Groningen en Drenthe. Dat meldt vanmorgen het Streeklaboratorium Groningen en Drenthe.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft het jaarlijks terugkerende RS-virus, dat een aandoening veroorzaakt aan de luchtwegen. Ongeveer tachtig procent van de kinderen heeft vóór het tweede levensjaar een RS-virusinfectie doorgemaakt. Bij ongeveer dertig procent van de baby’s kan de ziekte vormen aannemen als longontsteking en bronchitis, met als symptomen benauwdheid (blauw zien), kortademigheid, braken en niet willen dringen. In zeldzame gevallen kan het leiden tot het overlijden van de baby.
Dit jaarlijks terugkerende RS-virus is dit jaar een aantal weken eerder begonnen. De verwachting is dat de piek van de epidemie rond de Kerstdagen zal liggen. De reden van het vroegtijdige uitbreken is vooralsnog onbekend, aldus het Streeklaboratorium.
Volgens de woordvoerder zijn pasgeborenen in hoge mate vatbaar voor het virus, en het virus is snel overdraagbaar door bijvoorbeeld speelgoed, handen en kleding. Bij oudere kinderen en volwasssenen leidt een RS-virusinfectie tot een verkoudheid die na 1-2 weken vanzelf overgaat. Bij bejaarden kan de RS-virusinfectie echter ook leiden tot een ernstige luchtwegeninfectie.
Tot 18 november zijn al 102 kinderen en baby’s opgenomen in ziekenhuizen in Groningen en Drenthe. Hiervan bleken 36 positief te zijn. In voorgaande jaren waren er rond deze tijd 66 kinderen opgenomen, waarvan er slechts zes positief waren.
Jaarlijks belanden ongeveer 900 kinderen in Groningen en Drenthe in ziekenhuizen, met ernstige infecties van de luchtwegen. Hiervan zijn ongeveer 250 daadwerkelijk met het RS-virus besmet. De uitslag van het onderzoek naar het RS-virus is meestal binnen twee uur bekend.