nieuws

21 apr 2009, 09:09

Virtuele tour door bezet Scholtenhuis

Het Scholtenhuis, dat in de oorlog gebruikt werd als het beruchte Gronings hoofdkwartier van de Duitse Sicherheidsdienst en een dag voor de bevrijding tot de grond toe afbrandde, is virtueel gereconstrueerd. Bezoekers van de website www.scholtenhuis.nl kunnen zestien verschillende kamers ‘binnenstappen’ en dankzij nagespeelde scènes, gebaseerd op waar gebeurde feiten, zien wat daar plaatsvond tijdens WOII.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De makers van de website hebben zich niet alleen gericht op de vele gruwelijkheden die in het pand aan de Grote Markt plaatsvonden. Er is ook aandacht voor kleine menselijke verhalen. Bezoekers kunnen tevens op verschillende voorwerpen in de virtuele ruimtes klikken, waarmee ze toegang krijgen tot uniek historisch materiaal, zoals documenten, foto’s, krantenberichten en interviewfragmenten met overlevenden.

De website maakt onderdeel uit van het boek Het Scholtenhuis 1940-1945. Deel 1 Daden van Monique Brinks, directeur van Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. Deel 2 (Daders) en deel 3 (Berechting) verschijnen naar verwachting in respectievelijk 2010 en 2011. De website komt ook op een DVD die bij het boek geleverd wordt.