nieuws

14 jun 2012, 08:08

Virtueel rennen, vliegen en tramrijden in Groningen

Virtueel door Groningen rennen, vanuit een luchtballon over de stad heenkijken, een ritje met de tram maken en een kijkje vanaf het nog te bouwen Forum nemen. Het kan allemaal op de website virtueelgroningen.nl. Op de website kun je als Stadjer in 3d door de stad wandelen en bijvoorbeeld in de tram stappen. Zo kun je alvast een kijkje in de toekomst nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na een positief besluit door raad en staten dit najaar, rijden volgens de huidige planning in de zomer van 2016 twee tramlijnen door de stad. Lijn 1 van het Hoofdstation via het UMCG naar Zernike en Lijn 2 van het Hoofdstation via de Grote Markt naar Kardinge. Naast Virtueel Groningen zijn van bekende plekken in de stad 3D-impressies gemaakt.

In de 3D-animatie Virtueel Groningen zijn beide tramlijnen uitgewerkt. Bezoekers kunnen virtueel in de tram zitten en zo van het Hoofdstation naar Zernike of Kardinge reizen. Bij elke tramhalte kunnen ze in- of uitstappen, rondwandelen in de stad en bijvoorbeeld een kijkje nemen in het Groninger Forum.
Bezoekers kunnen zelf inloggen op www.virtueelgroningen.nl.


De 3D-impressies, zogenoemde artist impressions, geven weer hoe bekende plekken in de stad er na de aanleg van de tramlijnen uit kunnen zien. De eerste drie impressies zijn klaar: de Grote Markt, Oostersingel en de splitsing Zuiderdiep-Oosterstraat-Kattendiep. De impressies zijn gemaakt aan de hand van het Voorlopig Ontwerp. In het Voorlopig Ontwerp is voor elke straat langs de route aangegeven hoe de tramlijn wordt ingepast. De komende weken volgen er meer impressies, onder meer van het Schuitendiep, de Eikenlaan, het Noorderstation en de Oosterhamrikkade.

De artist impressions geven een impressie van de toekomstige situatie. De tram kan bijvoorbeeld een andere kleur hebben, of een andere voorkant. Ook de gevel van de Grote Markt oostzijde kan er anders uit komen te zien. De kleur van het Vindicat-gebouw is nog niet bekend en van de overige gebouwen moet het ontwerp nog worden gemaakt.