nieuws

28 jan 2008, 10:10

Virologisch onderzoek vertraagt Groningse hiv-zaak

De Groningse hiv-zaak kan door vertraging van het virologisch onderzoek pas over enkele maanden inhoudelijk worden behandeld. Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Groningen. Het onderzoek is nodig om aan te tonen dat er contact is geweest tussen de verdachten en de slachtoffers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met het virologisch onderzoek kan worden bepaald of het hiv-virus dat de slachtoffers bij zich dragen hetzelfde is als dat van de daders. Het heeft echter maandenlang geduurd voordat de bloedmonsters van de veertien mannelijke slachtoffers uit verschillende ziekenhuizen kon worden verzameld.

Het zal waarschijnlijk nog tot begin maart duren voordat het onderzoek is afgerond. De zaak kan dan, door de overvolle agenda's van de rechters en advocaten, pas eind mei inhoudelijk worden behandeld.

Het OM verdenkt de 49-jarige Peter M. uit Scharmer en zijn 48-jarige partner Wim D.  ervan, samen met de 39-jarige Hans J.  uit Groningen, meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om hen vervolgens seksueel te misbruiken. Ook kreeg een aantal slachtoffers via injectiespuiten hiv-besmet bloed toegediend.

Ook de definitieve tenlastelegging wacht op de uitkomsten van het virologisch onderzoek. Het OM verdenkt de drie verdachten nu van zware mishandeling met voorbedachten rade.

De verdachten blijven in voorarrest tot 21 april. Dan zal de voortgang van de zaak opnieuw worden besproken tijdens een pro-formazitting.