nieuws

07 dec 2009, 15:03

Vijftien jaar celstraf geëist tegen vader en zoon

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Groningen 15 jaar celstraf geëist tegen Klaas H. (53) en Randy H. (28). De vader en zoon worden ervan verdacht in juni de 34-jarige Jan Zuidema in het Groningse café Bina te hebben doodgestoken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De steekpartij vond plaats aan de Ripperdalaan in de stad. Volgens het OM heeft Klaas H. het slachtoffer in een wurggreep vastgehouden, terwijl zijn zoon ,,als een bezetene’’ op de man instak. Uit onderzoek op het lichaam van het slachtoffer is gebleken dat hij tien keer in zijn rug, zij en been is gestoken. Naast het lichaam zijn door de politie een schroevendraaier en Stanleymes gevonden. In een put buiten het café werd nog een knipmes aangetroffen.

Randy H. meldde zich een dag later bij de politie en heeft bekend bij de steekpartij betrokken te zijn geweest. Tijdens de rechtszaak beriepen vader en zoon zich op het zwijgrecht. Mogelijk is de steekpartij een wraakactie.
Jan Zuidema werd in 2003 veroordeeld voor het neersteken van onder andere Randy H.

Tegen een derde verdachte in de zaak werd vijf jaar celstraf geëist. Hij zou alleen hebben geslagen en geschopt. Justitie meent dat er te veel twijfel is voor de veroordeling van een vierde verdachte voor betrokkenheid bij de moord. Hij hoorde dezelfde straf tegen zich eisen als dat hij al in voorarrest had doorgebracht, voor het slaan en schoppen van het slachtoffer tijdens een eerdere vechtpartij.