nieuws

09 apr 2002, 00:12 door André Spaansen

‘Vijfhonderd banen weg bij verbod kokkelvisserij’

Een verbod op de kokkelvisserij op de Waddenzee kost tot vijfhonderd banen. Dit stelt de Coöperatieve Producentenorganisatie van de kokkelvisserij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politiek heeft nog geen knoop doorgehakt. Het is onzeker of na volgend jaar doorgevist mag worden. Kokkels zijn schelpdieren die in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje als delicatesse worden gezien. Zo worden ze verwerkt in tapas. Nu mogen ze nog maar in tweederde van het Waddengebied gevangen worden, maar dat gaat tegenstanders niet ver genoeg. Maar stoppen is onnodig, stelt de branche. Voor het milieu zou het weinig uitmaken.
Nu nog varen in de Waddenzee een achttal kokkelschepen, in de Oosterschelde en de Westerschelde respectievelijk zes en één. Naast het banenverlies, zou het uitkopen van vissers een kostenpost betekenen tot 175 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). ‘’Onzekerheid over de toekomst zorgt ervoor dat niet meer geïnvesteerd wordt’’, aldus coöperatiesecretaris Jaap Holstein.
Een vast kritiekpunt blijft schade aan de Waddenbodem. Er zou tot twintig centimeter worden weggeschept, menen critici. ‘’Ja, dat blijven we horen. Toch zijn vissers ervan overtuigd, dat de schade niet erger is dan die van een flinke storm.’’ De Waddenverenging stelt dat wel teveel wordt gevangen, met omvangrijke bodemschade. Het zou van invloed zijn op de voedselvoorziening van vele vogels, zoals de scholekster. ‘’Het mechanische vissen is te intensief’’, aldus Waddenvereniging-directeur Hans Revier. ‘’Er moet een principiele keuze worden gemaakt. Je kunt onderzoeken totdat je een ons weegt. Wij stellen dat dit type visserij niet kan’’.
In Duitsland en Denemarken, de andere Waddenlanden, wordt overigens amper op kokkels gevist.