nieuws

27 mrt 2018, 11:11

Vijf werken Vincent van Gogh naar Groninger Museum

Vijf werken Vincent van Gogh naar Groninger Museum

In het Groninger Museum zijn tijdens de expositie over de beginjaren van Kunstkring De Ploeg vijf werken van Vincent van Gogh te zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De werken worden getoond omdat Van Gogh grote invloed heeft gehad op de leden van De Ploeg.

Het topstuk is het olieverfschilderij ‘Les Bêcheurs’ uit 1889, dat het museum tijdelijk in bruikleen krijgt van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook zijn er twee werken te zien die Van Gogh maakte in de periode dat hij in Drenthe verbleef, waaronder het zeldzaam vertoonde aquarel ‘Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam’. Deze werken komen uit de eigen collectie van het Groninger Museum.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtte. Ter gelegenheid daarvan presenteert het Groninger Museum van 26 mei tot en met 4 november de grote overzichtstentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928.

De expo bestaat uit ruim honderd werken, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van  Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde.