nieuws

14 jul 2002, 00:12

Vijf jaar cel en tbs geëist voor misbruik jongens

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 44-jarige G. van D. uit Zuidwolde voor misbruik van jonge jongens. Van D. moest eerder op last van de rechter een tatoeage van een slachtoffertje van zijn lichaam laten verwijderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verdachte bekende eerder zich de afgelopen jaren vergrepen te hebben aan vele minderjarige jongetjes. Donderdag trok hij die bekentenissen grotendeels in en stelde dat ze onder druk tot stand gekomen waren. Hij vindt zichzelf geen dader, maar slachtoffer. De relaties met jongens zouden 'vriendschappelijk' zijn geweest. Hij uitte langdurig zijn ongenoegen over vele psychiatrische rapporten, die hem beschrijven als iemand met ernstige psychische problemen. De Officier van Justitie verweet hem ‘trots te zijn op zijn pedoseksualiteit’.
De jongens die hem nu aanklagen zou hij zelfs geholpen hebben, onder meer omdat ze zelf werden mishandeld door hun ouders. Hij ziet zichzelf als een goedwillende vaderfiguur. Incidenteel zou hij seks hebben gehad een minderjarige, dat erkende hij wel, maar hij toonde zich verontwaardigd over de rest van de aanklacht. Hij speculeerde dat de jongetjes en hun familie op geld uit zijn. Een langere, seksuele relatie zou hij pas hebben aangeknoopt met een jongen nadat die zestien was geworden. De door de jongens beschreven omstandigheden, met geweld, druk en doordachte manipulatie, ziet hij zelf geheel anders dan uit de uitgebreide getuigen- en politieverklaringen naar voren komt. Uit verklaringen bleek echter dat hij zeker één van de jongetjes met getoeter vanuit zijn auto als het ware kon oproepen als hij langsreed. De zaak kwam aan het rollen nadat een jongetje en zijn moeder vorig jaar aangifte deden. Bij zijn aanhouding werd in zijn woning pornografisch materiaal gevonden en foto's van de slachtoffertjes. Ook de naam van een jongen en de tekst ‘I will love you forever’, en een fictieve sterfdatum, de dag waarop hij voor de laatste keer contact had met de jongen, bleken op zijn borst te lezen. Uitspraak donderdag 25 juli.