nieuws

28 nov 2001, 00:12

'Verzakking' Martinikerk onzin; alleen scheur in niet-dragende sier-pilaar

De Martinikerk staat er nog even stevig bij als de afgelopen eeuwen. Berichten in de Groningse media dat de Martinikerk wegzakt blijken onzin te zijn. Maar het argument dat de kerk scheef wegzakt speelde wel een grote rol bij de discussies over de bouw van een parkeergarage onder de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een ‘verzakking’ van een gedeelte van de vijftiende eeuwse Martinikerk in Groningen blijkt te worden veroorzaakt door het rotten van een houten plankier. Dat is gebleken uit een onderzoek in opdracht van de Stichting Martinikerk.
Deze stichting vroeg om het onderzoek nadat vorig jaar bleek dat de Martinikerk last kreeg van ernstige scheurvorming in een van de pilaren. Het kerkbestuur luidde daarop de alarmbel omdat het er op leek alsof de kerk zelf aan het verzakken was. De scheuren werden bovendien geconstateerd in een tijd dat de gemeente Groningen plannen uitwerkte om onder de nabijgelegen Grote Markt een parkeergarage aan te leggen. Volgens het stichtingsbestuur zou de aanleg van zo’n garage wel eens funest kunnen zijn voor het oude kerkgebouw, omdat uit de scheuren in de pilaar bleek dat de kerk niet zo stevig staat. De plannen voor een parkeergarage onder de Grote Markt werden uiteindelijk in een referendum verworpen, ook nadat tegenstanders van die plannen hadden gewezen op de gevaren van de aanleg voor zowel de oude kerk als voor de Martinitoren.
Uit het onderzoek blijkt nu dat de kerk zelf niet verzakt, maar wel dat een plankier onder een vloer in de kerk onder de bewuste pilaar aan het rotten is. Door het rotten begint een natuurstenen plaat te kantelen waardoor er scheuren zijn ontstaan in een van de pilaren. Volgens een woordvoerder heeft die pilaar echter geen draagfunctie en komt de stabiliteit van de kerk zelf daarmee beslist niet in gevaar. Het Stichtingsbestuur moet nu beslissen over de vraag of er maatregelen genomen moeten worden tegen de rotting. Weliswaar heeft de scheurende pilaar slechts een ornamentale functie, maar het gaat om een pilaar die er al eeuwen heeft gestaan. Maatregelen zouden in totaal ongeveer enkele tonnen kunnen vergen.