Nieuws

Verwarmingsradiatoren gaan huizen koelen

Het Groningse GasTerra doet samen met Essent een proef waarbij radiatoren van de centrale verwarming gebruikt worden om het huis te koelen. Dit zou energiezuiniger zijn dan de airconditioningsystemen die nu op de markt zijn. Dat maakte de handelsonderneming in aardgas zaterdag bekend


Leestijd: 1 minuut

De proef is dit najaar begonnen en wordt gehouden in twee verzorgingstehuizen, een in Groningen en een in Enschede. ,,Een kleine ventilator, te vergelijken met die op een laptop, wordt aangesloten op de radiator en blaast er vervolgens lucht doorheen. Het water in de radiator wordt met moderne aardgasapparatuur gekoeld tot een temperatuur van zestien graden celsius. Via de ventilator wordt de koude lucht vervolgens de kamer ingeblazen”, legt manager energietransitie Hans Overdiep van GasTerra uit.

Aanleiding is de opwarming van het klimaat, waardoor de behoefte aan koeling in huis groter wordt. Dit systeem is volgens Overdiep niet alleen energiezuiniger dan de huidige airco, het is ook nog eens stukken goedkoper. ,,Als aardgas in een centrale omgezet wordt in elektriciteit dan verlies je al de helft en bij transport verlies je nog eens een deel. Dan kun je het gas beter thuis omzetten in energie”, aldus de manager.

Overdiep verwacht dat de proef een succes wordt. ,,Het idee is goed. Het gaat er nu om dat alles zo aan elkaar geknoopt wordt dat het werkt. En als dat zo is, kun je het systeem makkelijk uitrollen zodat het in meer verzorgingstehuizen en later ook in woonhuizen geïnstalleerd kan worden.”