nieuws

19 nov 2008, 09:09

Vervoersbedrijven korten actievoerende chauffeurs

Vervoersbedrijven Arriva, Connexxion en Veolia willen de chauffeurs die afgelopen voorjaar hebben meegedaan aan de acties in het streekvervoer, korten op hun vrije dagen. De vrije uren die de chauffeurs normaal gesproken in de wekenlange staking zouden hebben opgebouwd, worden ingehouden, meldt een woordvoerster van Arriva woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Duizenden chauffeurs van de vervoersbedrijven legden in mei en juni van dit jaar het werk neer om hun cao-eisen kracht hij te zetten. Na publieksvriendelijke acties, waarbij passagiers gratis met de bus konden, reden de bussen in juni helemaal niet meer.

De bonden reageren woedend op het voornemen van de vervoersbedrijven. ,,De laatste stakingsdag was notabene in juni. Het is onbegrijpelijk dat ze hier vijf maanden later nog mee komen”, reageert Ed van Eijbergen van FNV Bondgenoten. Hij wist bovendien op de 16 miljoen euro die de openbaarvervoerbedrijven van het Rijk kregen om een einde te maken aan het conflict. ,,Eigenlijk hebben onze acties de werkgevers een extraatje opgeleverd.”

FNV overweegt juridische stappen tegen de werkgevers te nemen. De bonden stappen sowieso al naar de rechter omdat ze van de vervoerders loonspecificaties eisen. ,,Er is van alles ingehouden, maar wat precies is niet terug te vinden op de loonstrookjes.”