nieuws

26 mrt 2002, 00:12

Vervanging nodig mogelijk defecte pacemakers jonge patiëntjes

Een serie pacemakers van het bedrijf Medtronic moet worden vervangen bij de veelal jonge dragers, omdat de kans bestaat dat er problemen ontstaan. Het is mogelijk dat bij patiënten die de hartslagregelaar onder een spier dragen, het draadje tussen de pacemaker en het hart beschadigd raakt. Vijftien patiënten die in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) een pacemaker uit de betreffende serie uit 1999 hebben gekregen kwamen in aanmerking voor een nieuw apparaatje, zo bleek afgelopen dinsdag, toen de fabrikant contact zocht met het AZG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alle mensen die een probleem zouden kunnen krijgen, zijn inmiddels gewaarschuwd. Het defect werd dinsdag bij het AZG bekend, en woensdag waren alle dragers bereikt van mensen die in Groningen zijn geholpen. ,,Het gaat in het geval van Groningen om een bijna unieke situatie’’, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis. Het zou in de afgelopen vijftien jaar nog maar een keer eerder zijn voorgekomen.
Er is in de afgelopen dagen direct een groep behandeld, de resterende zeven patiënten volgen in de komende week. De groep die nu een nieuwe pacemaker heeft gehad, bestaat onder meer uit mensen die zonder pacemakers grote gezondheidsrisico’s lopen. In het uiterste geval zouden patiënten kunnen overlijden. Het gaat in Groningen om dertien kinderen en twee volwassenen. Vooral bij kinderen worden pacemakers onder een spier geplaatst, omdat onder de huid geen voldoende plek is. Het vervangen van een pacemaker is een operatie die twintig minuten duurt, maar wel enkele dagen opname in het ziekenhuis vergt.