nieuws

12 nov 2007, 10:10

Vertrekkende luis in de pels, Theo Venema, onderscheiden

Wethouder Jaap Dijkstra (PvdA) van economische zaken heeft vrijdagavond een afscheidscadeau aangeboden aan Theo Venema, voorzitter van de Groningen City Club. Venema ( op bovenstaande google-archieffoto samen met wethouder Karin Dekker bezig een rode loper uit te leggen) kreeg ook een hoge onderscheiding van de Kamer van Koophandel. Deze werd hem uitgereikt door voorzitter Jaap Wolters. Het was in de 175 jaar dat de Kamer van Koophandel Groningen bestaat slechts de vijftiende keer dat de onderscheiding werd uitgereikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wethouder Dijkstra stelde dat voorzitter Theo Venema vaak scherp in de bres is gesprongen voor de belangen van de ondernemers in de binnenstad, en dat hij het daardoor regelmatig aan de stok had met het college van B en W. Hoewel er binnen B en W wat minder waardering is voor het feit dat Venema de zaken volgens hen soms wat te somber voorstelt “hield hij de zaak wel steeds scherp, met een open houding, en was hij steeds alert, scherp en vol overtuiging”, aldus wethouder Jaap Dijkstra.

Het cadeau van B en W bestaat uit het feit dat de gemeente een milieuvriendelijke LED verlichting in de Poelestraat gaat betalen, zodat de Groningen City Club dat niet meer hoeft te betalen.

Volgens Berjo Wortmann, directeur van V en D en vice-voorzitter van de Groningen City Club heeft Venema drie decennia geknokt voor de vooruitgang van de Groninger binnenstad. “Hij is een boegbeeld van de ondernemers in de binnenstad’, aldus Wortmann, die liet weten dat Venema is benoemd tot ere-lid.

Volgens Jaap Wolters, voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Groningen, was Venema echt een leider die door trekken en duwen veel heeft betekend voor de detailhandel, nog steeds een grote bron van werkgelegenheid is voor Groningen.

Venema zelf liet weten beduusd en totaal verrast te zijn door de huldiging afgelopen vrijdagavond in de Der Aa Kerk. Hij liet weten steeds met veel plezier voor de binnenstad te hebben gewerkt. Een dieptepunt van de afgelopen decennia was volgens hem het feit dat de ambitieuze plannen voor een nieuwe Grote Markt noordzijde tijdens een referendum was afgeblazen. Volgens hem hadden de voorstanders van die plannen toen veel meer weerwerk moeten bieden aan de tegenstanders. ‘Dat was een van de weinige momenten dat ik dacht: was ik maar schapenscheerder in noord-Groningen gebleven!’, een baantje uit zijn studententijd waarmee hij zijn loopbaan ooit was begonnen.