nieuws

13 nov 2010, 11:11

Verstrekken darmkankertest verboden

Huisarts Gerben Lochorn uit Hoogezand in Groningen moet van de Inspectie van de Gezondheidszorg per direct stoppen met het verstrekken van een gratis zelftest voor dikke darmkanker. Dat bevestigde Lochorn zaterdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De huisartsenpraktijk heeft afgelopen tijd 1.300 patiënten van 45 jaar en ouder een uitnodiging gestuurd om zich op kosten van de praktijk te laten testen. Lochorn nam het initiatief tot de test, omdat hij niet langer wilde wachten op de landelijke invoering van een bevolkingsonderzoek.

Volgens de Inspectie overtreedt de huisarts de wet omdat het niet is toegestaan zonder vergunning bevolkingsonderzoek naar kanker uit te voeren. Lochorn laat in een reactie weten dat hij in de veronderstelling was dat het niet om bevolkingsonderzoek maar om individueel onderzoek ging.

De huisartsenpraktijk heeft vrijdag aan de balie een kleine dertig patienten die de test kwamen halen moeten teleurstellen. Zij reageerden volgens Lochorn overwegend boos en emotioneel.

In totaal hebben afgelopen weken zo’n 500 patienten de test opgehaald. Bij tien van hen werd bloed in de ontslasting aangtroffen, wat kan wijzen op darmkanker. Zij zijn doorverwezen naar het ziekenhuis.

Lochorn wil nu proberen via de Gezondheidsraad een vergunning aan te vragen voor het verstrekken van de test. Hij zegt niet overwogen te hebben de testen, ondanks het verbod, te blijven uitdelen. ,,Dat had me m’n baan gekost.”