nieuws

16 jan 2003, 00:12

Verslavingszorg Groningen wil methadon op werk bezorgen

De Ambulante Verslavingszorg Groningen (AVG) wil bij een deel van de verslaafden in Groningen methadon op het werk of op het woonadres bezorgen. Dat heeft de AVG dinsdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de plannen gaat het om de groep verslaafden die al een redelijk gestructureerd leven leiden. “Je kan daarbij denken aan verslaafden die worden opgevangen in centra voor dak- en thuislozen of de groep die deelneemt aan een werk/leertraject,” zegt directeur K. Koops van de AVG. Koops zegt ervan uit te gaan dat het uiteindelijk om zo’n tachtig verslaafden gaat. In totaal kent Groningen 650 junks.
De AVG hoopt door de bezorging van methadon de junks extra structuur te bieden. “Verslaafden die overdag aan het werk zijn, moeten tussendoor vaak even weg om drugs te bemachtigen. Door de methadon op het werk te bezorgen, hoeft dat niet meer.” Ook hoopt de AVG met de plannen een deel van de drugsoverlast in Groningen weg te nemen. “Door de verstrekking van methadon te verspreiden, hopen we de aantrekkingskracht van methadonposten voor dealers te verminderen,” aldus Koops.
Het bezorgen van methadon op het werk of woonadres maakt deel uit van het plan ‘zorg op maat’. Hierbij wil de AVG verslaafden individuele hulp bieden op het gebied van wonen en werk.
De gemeenteraad van Groningen moet nog een besluit nemen over de plannen.* In Groningen staan verschillende methadonposten waar aan een selecte groep verslaafden methadon wordt verstrekt.