nieuws

17 sep 2008, 15:03

Vermeende pyromaan ’t Zandt alsnog op vrije voeten

De vermeende pyromaan van ’t Zandt, Johnny B., is weer op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

B., kreeg vorige week donderdag tijdens een pro-formazitting te horen dat zijn voorlopige hechtenis werd opgeheven, maar werd enkele uren later alsnog aangehouden op verdenking van het versturen van poederbrieven.

De rechter-commissaris bepaalde woensdag echter dat er onvoldoende reden is om B. nog langer vast te houden, onder andere omdat de kans op herhaling klein is en er geen sprake van een geschokte rechtsorde.

B. ontkende vorige week de brieven te hebben geschreven omdat hij op het moment dat de brieven verstuurd werden al vastzat. Het OM zei echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek bovendien dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten.

Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De branden hielden het dorp lange tijd in de greep. Uiteindelijk werd zelfs de hulp van het leger ingeroepen om de pyromaan in de kraag te vatten. De rechtszaak tegen hem dient op 17 november.