nieuws

16 dec 2001, 00:12

Verkooptentoonstelling van antiek in de borg Nienoord Leek (16 december)

Op de borg Nienoord, waar het Nationaal Rijtuigmuseum is gevestigd, wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de wintertentoonstelling. Van 16 december tot en met 30 december is er een in- en verkooptentoonstelling van antiek. Het gaat om inbreng door particulieren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er zijn al vele voorwerpen ingebracht. Het gaat om zeer uiteenlopende zaken: van arrenslee tot sierlijke broche, van ‘Groningana’ tot waardevolle kunstvoorwerpen! Ook is er prachtige kleding te koop voor koetsiers. Deze kostuums zijn ingebracht door het kostuummuseum “De Gouden Leeuw” te Noordhorn. Een bijzonder stuk is de volledige serie chroomlitho’s van Otto Eerelman, een in zeer beperkte oplage uitgebrachte collectie prenten van alle paardenrassen van de wereld. In het Nationaal Rijtuigmuseum, die eveneens in het bezit is van deze serie, zijn de prenten geëxposeerd in de Otto Eerelmankamer. Overigens zijn er niet alleen particuliere objecten te koop. Ook verschillende ondernemers en ateliers uit Leek en omgeving hebben hun medewerking toegezegd. De opzet van de tentoonstelling is zodanig, dat er regelmatig aanvoer is van nieuwe artikelen.
Er is nog gelegenheid tot inbreng op: maandagmiddag 17 december van 13.00-17.00 uur en op donderdagavond 21 december van 19.00-21.00 uur. Het gaat bij deze inbreng om antiek, zilver, sieraden, porselein, boeken, klokken, tin, meubelen, schilderijen, munten, rijtuigen, glaswerk en kristal etc. Met de inbreng die verkocht wordt, is 10% van de verkoopwaarde voor het museum. Als het ingebrachte artikel niet verkocht is, gaat het voorwerp terug naar de eigenaar.