nieuws

02 mrt 2011, 12:12

Opkomst (16.30 uur): Fors hoger aantal stemmers

In de gemeente Groningen had om 16.30 uur 31,5 procent gestemd. Dat is meer dan zes procent meer dan in 2007. Toen had op datzelfde tijdstip 25 procent de gang naar de stembus gemaakt. De uiteindelijke opkomst in de gemeente Groningen kwam destijds uit op 47,41 procent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat bij de meting om een representatieve peiling onder dezelfde 19 stembureaus als bij de laatste Provinciale Statenverkiezing. Hierbij moeten echter een paar kanttekeningen worden geplaatst. In vergelijking met de vorige Provinciale Statenverkiezing is het aantal stembureaus aanzienlijk uitgebreid. Bovendien kunnen inwoners van de gemeente Groningen op elk stembureau in de stad terecht. De Provinciale Statenverkiezing van 2007 waren de laatste verkiezing waarbij dit nog niet het geval was. Door deze factoren kan het werkelijke opkomstcijfer hoger of lager uitvallen.

Een aantal stembureaus op bijzondere plekken blijkt vandaag in trek. Het UMCG en het Stadhuis zijn hierbij de koplopers. Hier hadden op beide stembureaus om 16.30 uur al 1400 kiezers gestemd. Het Centraal Station volgt met 650 Stadjers. Op het provinciehuis, waar dit jaar voor het eerst kan worden gestemd, brachten tot nu toe 500 kiezers hun stem uit.

De 133 stembureaus in Stad gingen vanmorgen om 7.30 uur open en sluiten om 21.00 uur. Het is voor Stadjers ook mogelijk om te stemmen in het provinciehuis, op het NS-station, het UMCG, het Martiniziekenhuis, het Centraal Station, het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit en het Zernikecomplex bij de Hanzehogeschool.

Er zijn dit keer 151.634 stemgerechtigden in de gemeente Groningen. Kiezers moeten een stempas én een identiteitsbewijs meenemen om te mogen stemmen. Het identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar zijn verlopen.