nieuws

03 mrt 2010, 09:09

VERKIEZINGEN: 16:30 uur Opkomstcijfers bijna drie procent hoger dan in 2006

Om half vijf vanmiddag had 33,6 procent van de Groningse stemgerechtigden zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt de gemeente. Bij de verkiezingen in 2006 had rond dezelfde tijd 30,8 procent gestemd. Toen kwam de uiteindelijke opkomst uit op 57,08 procent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat bij de meting om een representatieve peiling onder dezelfde 20 stembureaus als bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij moeten echter een aantal kanttekeningen worden geplaatst. De kiezers die hebben meegestemd op de nachtelijke stembureaus in De Oosterpoort zijn nog niet meegerekend. Verder is, in vergelijking met de vorige keer, het aantal stembureaus aanzienlijk uitgebreid. Bovendien kunnen inwoners van de gemeente Groningen op elk stembureau in de stad terecht. Dit was nog niet zo bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Door al deze factoren kan het werkelijke opkomstcijfer hoger of lager uitvallen.

Het is voor Stadjers ook mogelijk om te stemmen in de kamer van de burgemeester op het Stadhuis, Kardinge, het NS-station, het UMCG, het Martiniziekenhuis, het Centraal Station, het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit en het Zernikecomplex bij de Hanzehogeschool.

Er zijn dit keer 156.325 stemgerechtigden in de gemeente Groningen. Kiezers moeten een stempas én een geldig legitimatiebewijs meenemen om te mogen stemmen.