Nieuws

Verkenner adviseert college van PvdA, VVD, SP, D66 en CDA

Verkenner Henri Kruithof adviseert een coalitie van de PvdA, VVD, SP, D66 en CDA om de bestuurscrisis in Groningen op te lossen. Vorige week viel het college nadat coalitiepartijen D66 en SP hun steun voor de begroting van 2013 introkken omdat zij de plannen voor de Regiotram ‘te kostbaar en onverantwoord’ vonden. Karin Dekker (GroenLinks), Frank de Vries en Elly Pastoor (beiden PvdA) zeiden volkomen verrast te zijn door de mededeling van hun collega-wethouders Ton Schroor (D66) en Jannie Visscher (SP). ‘Het vertrouwen is weg en dus rest ons geen andere optie dan op te stappen’, zo meldden de drie in een verklaring.Verkenner Henri Kruithof adviseert een coalitie van de PvdA, VVD, SP, D66 en CDA om de bestuurscrisis in Groningen op te lossen. Vorige week viel het college nadat coalitiepartijen D66 en SP hun steun voor de begroting van 2013 introkken omdat zij de plannen voor de Regiotram ‘te kostbaar en onverantwoord’ vonden. Karin Dekker (GroenLinks), Frank de Vries en Elly Pastoor (beiden PvdA) zeiden volkomen verrast te zijn door de mededeling van hun collega-wethouders Ton Schroor (D66) en Jannie Visscher (SP). ‘Het vertrouwen is weg en dus rest ons geen andere optie dan op te stappen’, zo meldden de drie in een verklaring.


Leestijd: 1 minuut

Verkenner Kruithof, in het dagelijks leven woordvoerder van de VVD Tweede Kamer-fractie, voerde afgelopen week gesprekken met de fractievoorzitter uit de gemeenteraad. Daaruit werd duidelijk dat er onderling veel wantrouwen is. ‘Het is aan de leden van de gemeenteraad om hard te werken aan herstel van dat vertrouwen’, aldus de verkenner. Mocht dit voorkeursadvies geen kans van slagen hebben, dan adviseert Kruithof een coalitie van VVD, SP, Stadspartij, D66 en CDA.

In de gesprekken werd duidelijk dat veel partijen moeite hebben met de bestuurscultuur van het vorige college. Het college kwam met voorstellen die teveel dichtgetimmerd waren en waar de raad alleen maar ‘ja’ op kon zeggen. Volgens burgemeester Rehwinkel is het college twee jaar geleden goed van start gegaan. ‘Daarna is er iets in getreden, wat niet zo hoort’, aldus Rehwinkel.

Rehwinkel zegt dat het rapport richting geeft aan het oplossen van de bestuurlijke crisis. ‘Dat hebben we nodig. We moeten nu zelf voortgang gaan maken in het belang van de stad Groningen.’

De partijen gaan in debat over het advies. Dan wordt ook duidelijk of de partijen het advies van verkenner Kruithof overnemen om een of meerdere (in)formateurs aan te stellen.