nieuws

14 jul 2000, 00:12

Verkeerswethouder Groningen: ‘Plaats fietsenmaker op politiebureau’

De Groningse wethouder van verkeer Schuiling stelt voor om bij de politie een fietsenmaker aan te stellen die op kosten van mensen die met defecte lichten rijden, deze verlichting te repareren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wanneer de overtreders bij het politiebureau inderdaad hun licht hebben laten maken, dan hoeven ze de bekeuring die ze kregen voor het rijden zonder licht, niet te betalen. Volgens Schuiling is het één van de manieren om te zorgen dat de mentaliteit van fietsers in het verkeer wordt verbeterd. *
De wethouder komt met zijn voorstel naar aanleiding van vragen van de fractie van de VVD in de gemeenteraad. Deze fractie stoort zich zeer aan het verkeersgedrag van fietsers, met name aan het rijden zonder licht. De VVD fractie stelde voor voortaan alle fietsende verkeersovertreders meteen mee te laten nemen naar het politiebureau. De Groningse politie liet daarop al weten dat een onuitvoerbaar voorstel te vinden. Maar volgens wethouder Schuiling moet er met de politie toch gesproken worden over creatieve oplossingen om te komen tot een strengere aanpak van fietsers, een die ook voor de politie uitvoerbaar zijn.
Zo bij het politiebureau werkt een fietsenreparateur gedetacheerd kunnen worden vanuit een werkloosheidsproject. Ook stelt de wethouder voor om bij wijze van proef iedereen die wordt aangehouden met een defecte verlichting onmiddellijk te bekeuren. Maar wanneer men de volgende dag de gerepareerde fiets toont op het politiebureau, dan wordt de bekeuring ingetrokken. *
Volgens Schuiling moet er hoe dan ook opgetreden worden tegen de massale verkeersovertredingen door fietsers. ‘Het gedrag van fietsers in Groningen is huilen met de pet op. Velen wanen zich als God in het paradijs en denken dat ze zich nergens iets van hoeven aan te trekken. ‘Wij besteden jaarlijks miljoenen aan de verkeersveiligheid voor fietsers. Dan mogen we van hen ook een correct verkeersgedrag vragen, maar daar schort het veel te vaak aan. We gaan nu overleggen hoe we die mentaliteit toch kunnen veranderen’, aldus de wethouder.